Telefon: 0257 434555 /Fax: 0257 434555 
Telefon programari: 0257 557553

Orar vizita : Luni- Vineri, 2 pm - 6 pm

 Sambata, 12 am - 6 pm

Comunicare du medicul curant :  Luni- Vineri, 1 pm - 2 pm 


 

Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș,  este un spital de psihiatrie cronici care funcționează cu o structură organizatorică aprobată de 75 paturi,  într-o clădire monument istoric- Castelul Mocioni-Teleki.

  Edificiul localizat în comuna Căpâlnaș,  județul Arad ,  a aparținut familiei Mocioni-Teleki, a fost construit  între 1876-1879 și a primit funcțiunea de spital începând cu anul 1979.

  Exponent al moștenirii arhitecturale lăsate în zona Banatului de către familia nobiliară aromână Mocioni - alături de domeniile de la Bulci, Foeni și Vlaicovăț, astăzi în Serbia - ansamblul din Căpâlnaș vorbește și astăzi despre bunăstarea și importanța acestei mari familii.

  Palatul, element-cheie compozițional a întregului ansamblu, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Proiectată cu eleganță, după modelul Micului Trianon din Versailles, clădirea palatului este pusă în evidență de parcul dendrologic înconjurător și este deservită de diferitele anexe, constituind astfel ansamblul Mocioni din Căpâlnaș, unul dintre cele mai remarcabile ansambluri nobiliare de secol XIX din spațiul extraurban românesc.

 Contele Teleki a murit în 1947 şi a fost înmormântat în parcul palatului, alături de fiica sa. Câteva luni mai târziu, odată cu venirea regimului comunist, întreg domeniul a fost naționalizat, iar familiei i se va interzice să viziteze domeniul şi mormintele. Atât biblioteca palatului cât şi colecţia de fluturi a contelui au fost distruse.

Palatul a fost golit și transformat în preventoriu TBC pentru copii și apoi în spitalul de psihiatrie care funcţionează şi în prezent. Domeniul a fost retrocedat în anul 2007, iar activitatea medicală se desfășoară în acest spațiu în baza unui contract de închiriere.

  Situat în inima satului, ansamblul reședinței Mocioni domină și definește silueta localității și se impune în întregul peisaj antropizat ce îl înconjoară. Volumetria sculpturală a parcului, dată de masa vegetației acestuia, devine astfel o emblemă vizuală și simbolică în teritoriu, constituind un reper în zonă și o mărturie a rafinamentului nobilia

Feedback

 

 CHESTIONAR FEEDBACK PACIENT

tabs

 

Statistici

3.png7.png6.png9.png1.png7.png
  • IP: 100.28.0.143
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

2
Online

Wednesday, 24 July 2024 12:38

 

Venit net

  Pentru a vizualiza veniturile nete

din unitatea noastra apasa aici.. Marturii

CONTACT 

© 2024 SPITALUL DE PSIHIATRIE CAPALNAS
Back to Top